Is een auto alarm verplicht voor het afsluiten van een autoverzekering?

Je koopt een nieuwe auto en wilt hem laten verzekeren. Bij het afsluiten van de verzekering kan de aanwezigheid van een auto alarminstallatie van invloed zijn op de eigen risico.
Verzekeringsbedrijven belonen hun klanten die het risico zoveel mogelijk uitsluiten dat het bedrijf een schadevergoeding moet uitkeren. Bij sommige verzekeringsbedrijven is het zelfs niet mogelijk om sommige verzekeringen af te sluiten tenzij de verzekerde in spe genoeg maatregelen heeft genomen om schade uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan adequate sloten op de deuren van je eigen huis om een inboedelverzekering te kunnen krijgen. Of maatregelen die de kans op het ontstaan van een brand verminderen wanneer je een brandverzekering wilt afsluiten.
 
Zo ook met het aanschaffen van een nieuwe auto. Vooral voor relatief dure auto’s is het volgens diverse verzekeringsbedrijven een noodzaak om een alarminstallatie in de auto te hebben om een autoverzekering te kunnen afsluiten. Denk dan hierbij aan auto’s duurder dan 50.000 euro. Auto’s goedkoper dan 50.000 euro die wel een auto alarminstallatie hebben krijgen meestal een groter voordeel ten opzichte van auto’s die dat niet hebben in de vorm van een lagere eigen risico bijvoorbeeld.
 
Behalve dat je je nieuwe auto niet kwijt wilt aan een autodief en dat dat al reden genoeg is om een alarminstallatie te installeren, loont het dus weldegelijk om een alarminstallatie te hebben wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten. En volgens sommige voorwaarden ben je met een dure auto zelfs verplicht er een te hebben.

Lees meer over Verzekeringen.