Een bankrekening openen met een BKR registratie kan zonder problemen

Iedereen in Nederland kan een bankrekening openen, ook als je geregistreerd staat bij het bureau kredietregistratie in Tiel. Elke Nederlander heeft recht op een zogenaamde basisrekening, ofwel convenant rekening.
Mensen zonder een bankrekening zijn nagenoeg uitgesloten van het sociale leven. Ze kunnen geen geld ontvangen of rekeningen betalen. Zonder bankpas zijn zij nauwelijks in staat om deel te nemen aan de gewoonste zaken van het leven zoals het doen van boodschappen of parkeren met een chip pas.
 
Juist omdat het niet hebben van een bankrekening verstrekkende gevolgen kan hebben heeft de Nederlandse vereniging van banken in samenwerking met diverse andere partijen afgesproken dat iedereen in Nederland minimaal in staat moet zijn om een normale basis bankrekening te kunnen openen.
 
Een basis bankrekening is geen uitgebreide bankrekening waarbij je kunt rood staan, een creditcard kunt gebruiken of op andere wijze schulden kunt maken. Met een basis bankrekening kun je geld overmaken binnen Nederland, je kunt bij een geldautomaat van de bank geld pinnen, en je kunt betalen bij alle betaalautomaten in de Nederlandse winkels en periodieke rekening informatie ontvangen.
 
Aan het kunnen openen van deze basisrekening zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo zijn mensen zonder bankrekening die een basisrekening willen openen verplicht om dit te doen bij de bank waar zij het laatst hebben gebankierd, tenzij dit een bank is die niet aan dit initiatief deelneemt. In dat geval kun je terecht bij een van de andere banken die wel tot deze samenwerkende banken behoort. En het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een basisrekening te openen wanneer men al een andere bankrekening heeft die bijvoorbeeld is geblokkeerd vanwege te langdurig rood staan. Verder moet je meerderjarig zijn en een vaste woon of verblijfplaats hebben in Nederland en jezelf met een geldig legitimatiebewijs kunnen identificeren.
 
Maar het openen van een bankrekening omdat je een registratie bij het BKR hebt is voor iedereen mogelijk, ook al zal je aan de balie van een bank in eerste instantie misschien verteld worden dat dit niet mogelijk is vanwege je registratie bij het BKR. Wanneer je via de website van de samenwerkende banken een basisrekening aanvraagt kan het dus ook mogelijk zijn dat je uiteindelijk toch bij de bank terecht komt die jou net heeft afgewezen, alleen een aanvraag via de website van de samenwerkende banken zal er dan voor zorgen dat je aanvraag om een rekening te openen wel wordt gehonoreerd bij deze bank.
 
Zelfs wanneer je in een schuldhulp saneringstraject zit is het mogelijk dat je een bankrekening opent, maar daar is wel voor nodig dat je de aanvraag laat ondertekenen door de hulpverleningsorganisatie.
 
Kortom, wanneer je nu geen bankrekening hebt en je wilt er wel een hebben dan maakt het niet uit wat de reden is waardoor je zonder bankrekening bent komen te zitten. Uiteindelijk zal het altijd mogelijk zijn om een bankrekening te openen. Zij het de rekening die is geblokkeerd en die weer kan worden gedeblokkeerd, dan wel een nieuwe basis bankrekening via een van de samenwerkende banken.

Lees meer over Sparen.