Beginnen als belegger

Als beginnende belegger lijkt de beleggingswereld een woud waarin u door de bomen het bos niet meer ziet. Een stortvloed van exotische termen, tabellen en grafieken kunnen u ontmoedigen omdat u ze nog niet begrijpt.
Dit is gewoon voor ieder die voor het eerst een kijkje neemt of het beleggen iets is waar u zich misschien aan wilt wagen. Geen reden om u te schamen dus! Dit artikel zal u helpen een begin te maken in de wereld van het beleggen en het voor u alvast een stuk helderder te maken.
 
Met hoeveel geld kunt/wilt u beleggen?
Het is belangrijk om als beginnende belegger een financieel kader vast te stellen waarbinnen u zich veilig financieel kunt bewegen. Er zijn altijd risico’s verbonden aan het beleggen en het is daarom een goede regel om nooit te beleggen met geld dat u nodig heeft, maar alleen met geld dat u eventueel kunt missen. Door voor u zelf vast te stellen wat uw grenzen zijn kunt u helder aan de slag en de schade van eventuele tegenslagen beperken.
 
Waarin wilt u beleggen? Waar heeft u verstand van?
Het aantal beleggingsproducten is best groot. Beleggen doe je bijvoorbeeld niet alleen in aandelen, maar er zijn ook zaken als indexen en futures, opties en cfd’s. Het beste is natuurlijk altijd dat u belegd in die producten waar u verstand van heeft. Op die manier begrijpt u welke globale gebeurtenissen invloed uitoefenen op de koers van het beleggingsproduct. Een belegingsproduct waar u op deze site meer over zult lezen zijn de cfd’s. CFD staat voor Contract for Differences en wat cfd’s interessant maakt is dat u met cfd’s kunt beleggen met een hefboom, waardoor u grote posities in kunt nemen.
 
Maak een beleggingsplan
De makkelijkste manier om met beleggen de fout in te gaan is door niet consistent te zijn in uw beleggingen en geld te beleggen zonder een doordachte strategie. Bepaal dus voor uzelf hoe vaak u posities inneemt en sluit en zelfs hoe vaak u uw belegingen checkt. Met een doordacht beleggingsplan bepaald u voor uzelf heldere kaders waarbinnen u veilig kunt bewegen en zijn de resultaten van uw beleggingen vaker wat u ervan verwacht had.
 
De praktijk als leermeester
Leren beleggen in de praktijk biedt de beste resultaten voor wie met beleggen wilt beginnen. Maar wanneer u het beleggen nog moet leren loopt u natuurlijk het risico op verliezen. Daarom kunt u als beginnende belegger het beste het demo account van uw broker gebruiken om zo met realtime markgegevens virtueel geld in te zetten en zo risicoloos de kneepjes van het vak eigen te maken. Vanzelfsprekend is een CFD demo account vrijblijvend en dus risicoloos.

Lees meer over Beleggen.