Crowdfunding! Geld lenen van en voor prive personen

Crowdfunding is een fenomeen dat zich steeds meer en meer een plaats weet te veroveren in de wereld van financieringen. Startende ondernemers maken er gretig gebruik van, wetende dat ze bij de bank vaak nul op het rekest krijgen.
Maar Crowdfunding is niet alleen voor bedrijven. Prive personen die voor private doeleinden geld willen lenen kunnen ook bij crowdfunding sites terecht.
 
We weten allemaal dat de dagen waarin we bijna ongelimiteerd geld konden lenen bij een bank voorbij zijn. De hele financiële wereld is opgeschikt en door elkaar geschud door de opeenvolgende financiële crises die we hebben doorgemaakt. Banken konden vroeger veel meer geld uitlenen, niet in de laatste plaatst omdat veel meer mensen een vaste aanstelling bij hun werkgever hadden. Vandaag de dag missen veel lening aanvragers de voor goedkeuring benodigde vaste baan. Striktere regelgeving beperkt de banken ook in hun mogelijkheden om kredieten te verstrekken en daarnaast zijn banken terughoudender geworden omdat slechte kredieten bij veel banken als een bijl aan de wortel lag toen ze omvielen.
 
De behoefte aan kredieten is echter gebleven, en misschien zelfs wel gegroeid. Crowdfundingplatforms zoals geldvoorelkaar.nl zijn in dat gat gesprongen. Niet alleen komen er via dit platform veel financieringen voor bedrijven van de grond, maar ook particulieren die een nieuwe auto nodig hebben of bijvoorbeeld hun huis willen verbouwen kunnen op het platform terecht. Hoewel er in de aanvraag voor een lening wel gevraagd wordt naar je BKR gegevens en je ook een risico classificatie mee krijgt, wordt de beslissing om je van de financiering te voorzien of niet overgelaten aan andere particulieren en private investeeders die hun geld via het platform willen investeren om daar een goede rente op terug te krijgen.
 
Om een goed idee te geven voor wat voor soort doeleinden een prive persoon geld kan lenen via een crowdfunding platform volgen hier enkele voorbeelden. Op moment van schrijven zijn deze voorbeelden te vinden op het crowdfundingplatform geldvoorelkaar.nl.
 
Herfinanciering van financiële verplichtingen

Een particulier met een risicoclassificatie C (A het best en E het slechts) vraagt een lening van 8000 euro aan om een belastingschuld af te betalen en is bereidt een rente van 11% daarop te betalen. Negen investeerders hebben bedragen variërend van 200 euro tot 2000 euro geïnvesteerd en het totale bedrag is opgehaald en uitgekeerd aan de aanvrager.

Luxe consumenten goederen
 
Iemand met een risicoclassificatie B vraagt een lening van 7500 euro aan voor de aanschaf van een bootje en het bouwen van een aanbouw bij diens chalet. 17 investeerders hebben bedragen variërend van 100 euro tot 1900 euro bij elkaar gelegd en het geld is opgehaald en uitgekeerd aan de aanvrager tegen een rente percentage van 7,5%.
 
Diverse doeleinden
Iemand met een invaliditeitspensioen, een BKR registratie en een risicoclassificatie van D vraagt een lening aan van 24.800 euro voor het aanschaffen van een andere auto en wat leuker meubilair. 40 investeerders brengen bedragen variërend tussen 100 en 2500 euro bij elkaar en het totaalbedrag is uitgekeerd aan de aanvrager tegen een rente van 8%.
 
Wat duidelijk wordt aan de hand van deze en nog vele andere op de site te vinden voorbeelden is dat Crowdfunding voor een particulier veel sneller en minder moeilijk een financiering oplevert dan wanneer diezelfde particulier dit via een bank zou proberen. Geld lenen als prive persoon voor prive doeleinden is dus nog steeds mogelijk ongeacht een eventuele BKR registratie. En voor prive personen die een leuk rentepercentage op hun geld willen verdienen biedt crowdfunding de mogelijkheid om meer rente op te strijken dan bij welke bank dan ook.

Lees meer over Crowdfunding.