Crowdfunding! Wat is het? En kun je er mee aan startkapitaal komen?

Startende en gevestigde ondernemers kunnen tegenwoordig op een heel eigentijdse wijze aan kapitaal komen om een goed idee of een heuze startup te realiseren middels Crowdfunding.
En Crowdfunding staat gelijk aan vele kleine investeringen van privepersonen en professionele investeerders maken samen een groot startkapitaal zonder dat daar een banklening bij aan te pas komt.
 
Banken zijn tegenwoordig heel schuw als het gaat om het verstrekken van leningen op basis van alleen een ondernemingsplan. Niet gek in deze tijd van economische crisis, en ook niet gek als je je bedenkt dat wie aanklopt bij een bank met zijn ondernemingsplan en om een bancaire lening vraagt eigenlijk de bank vraagt het totale financiele risico van jouw plan te dragen. Mislukt je plan dan ga jij failiet. En van een kale kip kan de bank niets plukken en is de bank zijn geld kwijt. Daar zitten banken niet op te wachten, en in deze tijd al helemaal niet.
 
Crowdfunding werkt anders dan een banklening als starterskapitaal. Op een van de vele websites die tegenwoordig mogelijkheden tot Crowdfunding bieden komen mensen met hun plannen en mensen met geld over om te investeren bij elkaar. Jij zet je plan goed uiteen via de vele stappen die er zijn tijdens registratie op de site en vermeld welk bedrag jij ophalen wilt om je plan mee te realiseren. Mensen die graag hun geld in een nieuw idee willen steken en tegelijkertijd daar meer of wat anders voor terugwillen dan dat ze krijgen wanneer ze hun geld op een spaarrekening zetten kunnen zich op de website als investeerder registreren. Ze zeggen een bepaald bedrag toe variërend van een tientje tot zo gek als je het wilt maken en op moment dat alle toezeggingen het op te halen bedrag vormen of zelfs overstijgen kan het bedrag daadwerkelijk bij alle investeerders worden opgehaald en op de zakelijke rekening van de starter worden gestort.
 
Een en ander is natuurlijk niet vrijblijvend. Er zijn voorwaarden en contractuele overeenkomsten om ervoor te zorgen dat de starter het geld ook daadwerkelijk gebruikt daar waar hij of zij het voor heeft opgehaald. Daarnaast is de starter natuurlijk ook verplicht een tegen prestatie te leveren in de vorm van winstdeling, terugbetaling met rente en zelfs beloning in natura door investeerders bijvoorbeeld het product van de startup kosteloos te laten gebruiken. Op enkele sites voor Crowdfunding is beloning in natura zelfs de enige manier van beloning die investeerders mogen verwachten, terwijl op de rest gewoon zakelijke afspraken worden gemaakt die investeerders gewoon voorzien van winst op hun investering.
 
Wat voor soort ideeen kun je laten financieren op een Crowdfunding site? In principe kun je het zo gek niet bedenken. Mensen laten zich financieren om een tablet of mobiele telefoon app te maken, anderen worden gefinancieerd om een film of muziek cd te maken. Terwijl weer anderen de lancering van een website willen laten bekostigen. En het mooie van dat ieder idee welkom is, is dat banken met hun strikte regels er niet aan te pas komen. Als investeerder bepaal jij of een idee kans van slagen heeft en of je er geld in wil steken en er winst uit durft te verwachten. Op deze wijze is de drempel voor starters heel erg laag en hebben ze wanneer ze bij de banken geen gehoor krijgen met Crowdfunding wel een kans om te starten.
 
Crowdfunding websites:
 
4Just1
 
MKBCrowdfunding
 
GeldVoorElkaar
 
Symbid
 
Tenpages
 
Voordekunst
 
Crowdaboutnow
 
Wekomenerwel
 
Seeds
 
Kiva
 
Sellaband
 
Kickstarter

Lees meer over Crowdfunding.