Geld besparen op je energiekosten

De energieprijzen rijsen de pan uit. Wat kunt u doen om geld te besparen? Lees het hier.
Iedereen begrijpt de basis tips nu zo langzamerhand wel over hoe je geld kunt besparen door minder energie te gebruiken. Zet apparaten uit als je er niet bent, computers op spaarstand, licht uit in lege kamers, kachel lager en trui aan enzovoorts. Maar waar kun je nu echt je voordeel mee halen zodat je op een effectieve manier je energierekening omlaag krijgt?
 
Sommige apparaten bieden je heel veel luxe maar zijn ook gigantische energieverslinders. Heb je net je energieafrekening ontvangen? Gebruik je best veel elektriciteit? Dan is het tijd om die wasdroger de deur uit te doen want dat apparaat kost vaak een paar honderd euro per jaar.
Dus wasdroger eruit, droogmolen aanschaffen en de was buiten hangen wanneer het lekker weer is en binnen hangen wanneer het regent. Ik geef toe iets minder luxe, maar aan het einde van het jaar wel gegarandeerd meer geld in je zak.
 
Is je gasverbruik best hoog? Hoe lang douchen je kinderen op moment dat jij niet thuis bent? Wanneer je de douchetijd terugbrengt naar een minuut of 5 hooguit 10 dan bespaar je aanzienlijk op je gasrekening wanneer je een paar tieners in huis hebt die anders een half uur of langer onder de douche blijven staan. Er zijn momenteel diverse douchetijd begrenzers op de markt die het water na de gespecificeerde tijd gewoon afknijpen en pas na een paar minuten weer water doorlaten. koop er een en zet de tijd en verwacht een lagere rekening aan het einde van het jaar.
 
Kook jij op electra elke dag? Mooi hoor zo’n fornuis, maar gas is goedkoper dan electra dus ben je duurder uit omdat je op electra kookt. Kleine kooktip: Als je de pan op een zacht vuurtje zet wanneer de inhoud kookt, bespaar je ook gas en je maaltijd is net zo snel klaar. Sterker nog, als je bijvoorbeeld rijst kookt kun je het water eerst aan de kook brengen en dan met de deksel erop gewoon het gas uitzetten. De rijst gaart evengoed, misschien doet het er wat langer over, maar je gebruikt geen gas! Met wat je kookt en hoe je kookt kun je ook veel energie en dus geld besparen.
 
Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Het probleem met zonnepanelen is dat ze in Nederland zo duur zijn. Dan heb je vele jaren nodig om je rendement er uit te halen en tegen de tijd dat je geld begint terug te verdienen zijn er al lang weer betere zonnepanelen op de markt met een veel hoger rendement. Maar dat is als je zonnepanelen in Nederland koopt. Bestel je zonnepanelen uit China (!) dan kosten ze daar een stuk minder en haal je vele jaren eerder je geld al terug uit je investering. Zonnepanelen kopen en besparen op energiekosten? Kijk over de grens en wees geen dief van je eigen portomonee.

Lees meer over Besparen.