Deurwaarders frauderen met rente op rente?

Grote deurwaarders kantoren schijnen stelselmatig teveel rente te rekenen bij hun slachtoffers. Deurwaarders zijn officieel in naam der Konining benoemd en moeten uitvoering geven aan de wet. Maar blijken de wet zelf stelselmatig te overtreden door rente op rente te rekenen.
BNR nieuws komt met dit bericht vanochtend naar buiten en kopt groot “Voor miljoenen getild door de deurwaarder” want de schade voor de schuldenaren en de extra onterechte opbrengsten voor de Nederlandse Deurwaarderkantoren lopen in de miljoenen.
 
In 2005 bracht Werner van Bentem van de Stichting Hulpverlening aan Slachtoffers van Deurwaarders al aan het licht dat de berekeningen die deurwaarders maken niet kloppen. Wie bij een deurwaarder aflost aan zijn schulden hoeft steeds minder rente te betalen omdat het openstaande bedrag steeds lager wordt. In het kort toonde van Bentem aan dat Deurwaarders rente bleven berekenen over het totaal van de hoofdsom ook al werd deze door de aflossingen dus steeds lager.
 
De kern van het probleem is eigenlijk heel eenvoudig: er zijn deurwaarderskantoren die schuldenaren rente laten betalen over rente die al lang is betaald. Kortom: je betaalt rente over een deel van je schuld die je al lang hebt afgelost. Zo kan het dus gebeuren dat je schuld bijvoorbeeld nog maar 38.000 euro is, maar dat de deurwaarder rente berekent over een bedrag van maar liefst 65 duizend euro. En zo ga je dus elk jaar steeds meer teveel aan rente betalen. (Bron HSDW.nl)
 
Een softwarefoutje in de software van het Gorinchemse softwareleveranciersbedrijf Praclox zou volgens klokkenluider Hans van Ploeteren de oorzaak zijn van de teveel berekende rente die aan schuldenaren wordt doorberekend, aldus het bericht van BNR. Maar dan wel een softwarefoutje waar iedereen in 2005 na een uitspraak van de rechter in de procedure die van Bentem aanspaande al van op de hoogte was, en waar kennelijk tot  op de dag van vandaag niets mee gedaan is. Het Bureau Financieel Toezicht dat de Nederlandse Deurwaarders moet controleren faalt dan ook jammerlijk.
 
Dat het kennelijk slecht gesteld is met de integriteit van de Nederlandse Deurwaarders gaven wij in een artikel al eerder aan toen we wezen op het feit dat Deurwaarders handel zien in vorderingen die eigenlijk al lang verjaard waren. Zie: Levendige handel in verlopen incasso vorderingen.

Lees meer over Bedrijfsleven.