Ontslagen en u ontvangt ontslagvergoeding? Richt een stamrecht bv op!

Uw voormalig werkgever wil ontslagvergoeding aan u overmaken. Wanneer u tijdig uw stamrecht bv heeft opgericht kunt u gebruikmaken van een fiscale faciliteit
De zogenaamde stamrechtvrijstelling kan u meer opleveren dan wanneer u de ontslagvergoeding rechtstreeks ontvangt.
 
Wanneer u ontslagvergoeding ontvangt van uw voormalig werkgever dan zal deze normaliter de belastingen op deze vergoeding inhouden en afdragen aan de belastingdienst. U ontvangt daarna een netto uitkering van de ontslagvergoeding. Maar het kan voor u veel interesanter zijn om een bruto uitkering van uw ontslagvergoeding te ontvangen.
 
Wanneer u een stamrecht bv opricht kan uw voormalig werkgever het bruto bedrag aan ontslagvergoeding overmaken naar uw stamrecht bv. Van daar uit heeft u een aantal interessante opties die u meer geld kunnen opleveren dan wanneer u de netto uitbetaling zou ontvangen.
 
U kunt bijvoorbeeld een stamrechtspaarrekening openen waar het geld over tijd in waarde vermeerdert en u kunt de ontvangen ontslagvergoeding bewaren tot een moment dat u daar minder belasting over hoeft te betalen.
Wanneer u geld nodig heeft kunt u – rekening houdend met de fiscale regels – tussentijds geld uit de stamrechtspaarrekening ontvangen en de rest kunt u tegen een vaste of variabele rente wegzetten en in waarde laten vermeerderen.
 
Met het geld dat in uw stamrecht bv wordt gestort kunt u ook een eigen bedrijf oprichten met alle voordelen die het runnen van een eigen bedrijf kan hebben natuurlijk. Het geld kunt u dan gebruiken als een startkapitaal om als zelfstandige door het leven te kunnen gaan.
 
U kunt met het geld dat in uw stamrecht bv wordt gestort ook een koopsompolis afnemen. Het geld vermeerderd dan in waarde gedurende de looptijd van de polis en wanneer u uitkeringen krijgt uit de polis is dat fiscaal aantrekkelijker dan wanneer u de netto ontslagvergoeding van uw voormalig werkgever ontvangt.
 
U kunt ook beleggen met het geld dat in uw stamrecht bv wordt gestort. Wanneer u als actieve belegger meer flexibiliteit wilt hebben dan kunt u met uw stamrecht bv en het geld dat daarin gestort is beleggen in aandelen, obligaties, vastgoedfondsen en noem maar op.

Lees meer over Arbeidsmarkt.