Iedereen leent weleens geld

Geld lenen is de gewoonste zaak van de wereld. Sterker nog zonder de mogelijkheid om geld te lenen zou onze wereld onleefbaar zijn.
Er zijn vele soorten leningen en soms staan we er niet eens bij stil dat we geld lenen. Zoals bijvoorbeeld wanneer we een auto kopen en deze laten financieren. Voor velen is dat de gewoonste zaak ter wereld, maar ook een auto financieren is gewoon een lening aan gaan, en wel een autolening.
 
Ook wanneer we een huis kopen gaan we een lening aan. Dan zeggen we dat we een hypotheek nemen, maar de correcte term voor een hypotheek is eigenlijk “hypothecaire lening”.
 
En veel winkels bieden hun klanten tegenwoordig de mogelijkheid tot gespreid betalen of uitgesteld betalen. U krijgt de goederen direct mee naar huis, betaald maandelijks een bedrag van het totaal af of u betaald het geheel pas over 1 of 2 jaar. Maar ook dit is een vorm van lenen. Want het komt er toch op neer dat een bank of financierder voor u het geld voorschiet en dat u iets meer terugbetaald dan u eigenlijk voor het goed zou betalen wanneer u het contant zou kopen.
 
Zonder de mogelijkheid om geld te lenen zou onze wereld onleefbaar zijn. Bedrijven zouden niet meer kunnen investeren dan het bedrag aan geld dat zij contant op de bank hebben staan. Overheden zouden niet in staat zijn het land te onderhouden en allerlei voorzieningen aan het volk te bieden tenzij de opgehaalde belastingen genoeg zijn om dit alles direct contant af te rekenen. Kortom lenen is de gewoonste zaak ter wereld en in vele gevallen is lenen zelfs een absolute noodzaak. Als je er over nadenkt dan leent iedereen op de een of andere manier dus weleens geld.
 
Naast de bank kan u ook geld lenen van particulieren.

Lees meer over Geld Lenen.