Lening voor huiseigenaar straks niet meer mogelijk

Door plannen van het AFM om consumenten voor schulden te behoeden is de kans groot dat huizenbezitters straks geen consumptiefkrediet meer kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto.
Deze zorg spreekt Martin Aalders uit als voorzitter van de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland). In zijn voorbeeld waarbij een huizenbezitter 10.000 euro lenen wil om een auto te kunnen kopen moet deze huizenbezitter minstens een jaarinkomen van 40.000 euro hebben om in aanmerking te komen voor deze lening.
 
Kredietverstrekkers zoals Interbank, Ribank en De Lage Landen zijn betrokken bij de VFN en komen straks voor de taak te staan mensen een lening te moeten weigeren terwijl zij dezelfde mensen vandaag nog wel van dienst kunnen zijn.
 
Een andere scheve situatie die de VFN constateert is dat een huurder en een huizenbezitter beide met dezelfde inkomsten en vaste lasten straks toch niet hetzelfde kunnen lenen.
 
Volgens de AFM is het logisch dat een huizenbezitter straks minder kan lenen omdat zij met de hypothecaire lening die zij al hebben al een risico lopen.

Lees meer over Geld Lenen.