Minilening aanvragen? Doe het niet! Dit zijn de gevaren.

Op dit moment zitten veel mensen diep in de schulden omdat ze de fout gemaakt hebben een minilening aan te vragen op een moment dat ze om geld verlegen zaten. Er zijn echter alternatieven voor de minilening die je kunt overwegen.
Het aanvragen van een minilening is gevaarlijker dan je denkt. Het lijkt alsof het geen kwaad kan maar wanneer je doorrekent wat een minilening je zal kosten en je de ervaringen van mensen hoort dan kom je al gauw tot de conclusie dat de minilening iets is waar je je maar beter niet mee in kan laten.
 

Wat is een minilening?

Minileningen zijn leningen die variëren van 50 tot 800 euro en die na een looptijd van maximaal een maand moeten worden terugbetaald. Vanwege diverse mazen in de wet hoeven verstrekkers van de minilening geen navraag te doen bij het BKR of iemand wel een lening mag afsluiten. Het gevolg hiervan is dat mensen die bij het BKR geregistreerd staan omdat ze betalingsachterstanden hebben toch in aanmerking komen om een minilening af te sluiten.
 

Wat is het probleem met de minilening?

Het probleem met de minilening is vooral de korte looptijd van de lening in combinatie met de hoogte van het maximaal te lenen bedrag. Een minilening wordt voornamelijk aangevraagd door mensen die in geldnood zitten en snel even een paar honderd euro nodig hebben. Maar wie in geldnood zit is per definitie eigenlijk niet in staat om een nieuwe lening terug te betalen.
 

De korte looptijd

Wanneer je een minilening aanvraagt moet je vanwege de korte looptijd van een maand, de maand daarop al de hele minilening weer terugbetalen. Maar omdat je dus om te beginnen al geld tekort had zul je na het afbetalen van de minilening direct weer een nieuwe minilening moeten aanvragen alleen maar om de maand door te kunnen komen. En omdat een lening terugbetalen meer kost dan het je aanvankelijk opleverde zul je elke maand een groter bedrag moeten lenen alleen maar om je rekeningen en boodschappen te kunnen betalen.
 

De hoogte van het maximaal te lenen bedrag

Stel dat je met een minilening 300 euro wilt lenen. Wanneer je een inkomen van 1200 euro per maand verdiend zul je dus een bedrag groter dan 300 euro moeten terugbetalen direct de eerstvolgende keer dat je je salaris krijgt. Dat betekent dat je een bedrag dat minstens 1/4 van je salaris groot is zult moeten terugbetalen. Maar dat is natuurlijk veel te groot in vergelijking met wat je verdient. Wanneer iemand die 1200 euro verdiend al diens vaste lasten van het salaris aftrekt en geld apart houd voor levensonderhoud dan is de kans bijna niet bestaand dat er dan nog meer dan 300 euro over is dat je kunt terugbetalen aan de verstrekker van de minilening. De enige manier waarop je een minilening kan terugbetalen en toch dat grote gat dat de terugbetaling in je inkomen achterlaat kan opvullen zodat je de nieuwe maand door kan komen is door wéér een nieuwe minilening te nemen. En wie zo een paar keer een bedrag van maximaal 300 euro geleend heeft mag daarna ook het maximale bedrag lenen. En een minilening is maximaal 800 euro. Dat is dan 3/4 van je totale salaris dat je de maand daarop weer terug moet betalen. Je hoeft echt geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat dat niet gaat.
 
Wat moet je dan doen als je om geld verlegen zit en je wilt geen minilening aanvragen omdat je daarmee alleen maar dieper in de schulden komt? Je zult aan geld moeten komen dat je niet hoeft terug te betalen. Dat kan zijn doordat je iemand in je familie of vriendenkring vraagt of ze je kunnen mazzelen met het geldbedrag dat je nodig hebt. Het kan zijn dat je iets van je bezittingen verkoopt bij een winkel zoals cashconverters, Used Products of op een website voor tweedehands spullen. Of je verdient het geld met een klus of bijverdienste. Maar een minilening? Daar zou ik niet aan beginnen als ik jou was.

Lees meer over Geld Lenen.