Maakt u zich zorgen om uw pensioen?

Een pensioen moet je over de jaren opbouwen om het later goed te kunnen hebben. En dat betekent dat u er beter nu over na kan denken dan later. Als u te lang wacht heeft u straks een niet toereikend pensioen met als gevolg dat u moeilijk rond zult kunnen komen wanneer u stopt met werken.
Voor veel mensen is het pensioen iets dat ver weg lijkt en iets waar ze zich nog lang geen zorgen over maken. Maar het pensioen is juist iets dat u al vroeg geregeld moet hebben en waar u beter nu over na kan denken dan later. Een pensioen moet immers opgebouwd worden over de loop van het aantal jaren dat u werkt. Wanneer u van meet af aan een goed geregeldpensioenplan heeft bouwt u voor de jaren nadat u bent gestopt met uw werk een goed inkomen op. Is uw pensioen echter niet goed geregeld dan gaat er kostbare tijd verloren met elk jaar dat verstrijkt en met het verloren gaan van de tijd gaat ook uw toekomstig inkomen voor een deel verloren.
 
Tegenwoordig is het makkelijk om online een pensioencheck te doen. Door het simpelweg met Ja of Nee beantwoorden van een tiental vragen kunt u testen of er reden is tot zorg omtrent uw pensioen. Mocht daar uitkomen dat uw pensioenplan niet goed in elkaar steekt en dat u dus een niet toereikend pensioen blijkt te hebben waarmee u zich later moet bedruipen dan is het wijs om een afspraak te maken met een pensioen-adviseur die u helder en klaar kan uitleggen hoe u dit pensioengat kunt vullen. Bijvoorbeeld met een lijfrente polis.

Lees meer over Arbeidsmarkt.