Flitskredieten gewoon verkrijgbaar ondanks nieuwe wetgeving en toezicht AFM

Op 1 juni werd de nieuwe wetgeving van kracht die ten doel had om het verstrekken van flitskredieten aan banden te leggen. Ondanks dat gaan de grote aanbieders van flitskredieten onverstoorbaar door met het verstrekken van de minileningen.
Voor wie nog niet eerder van de term flitskrediet gehoord heeft, flitskredieten ook vaak minileningen genoemd zijn kortlopende leningen van tussen de 50 en de 750 euro met een looptijd van maximaal 30 dagen die afgesloten kunnen worden met behulp van een mobieletelefoon en een internet verbinding. Na het afsluiten van het krediet kan men met een sms om uitbetaling verzoeken waarna je bijna direct het gevraagde krediet binnen 10 minuten op je rekening gestort krijgt.
 
Grootste kritiek op het flitskrediet was altijd dat verstrekkers van de minilening geen toetsing bij het BKR in Tiel deden en mensen met schulden dus voorzagen van nog meer kredieten, vaak tegen een hoge rente of behandelingskosten. De nieuwe wetgeving die de AFM vanaf 1 juni moet handhaven moest aan het flitskrediet een einde maken.
 
Op moment zijn er echter welgeteld 6 aanbieders van flitskredieten die er sinds het ontstaan van het flitskrediet bij waren en tot op de dag van vadaag nog steeds gewoon flitskredieten verstrekken. We zien daar het Amsterdamse Ferratum BV, Saldodipje dat ook onderdeel is van Ferratum, Voorschotje dat onderdeel is van Your Finance uit Berkel en Rodenrijs, Minilening-NL van Debet services uit Uden met een AFM vergunning overigens, Cashbob van BA finance uit Rotterdam en Easycredit dat inmiddels doorgaat onder een andere naam, namelijk als ‘Betaaldag’ en zo ook is ingeschreven bij de KVK van Amsterdam.
 
Hoe deze aanbieders van minileningen omgaan met de nieuwe wetgeving en hun best doen om deze toch te omzeilen is heel erg interessant om te zien.
 
Het voormalige Easycredit dat nu ‘Betaaldag’ heet kan u een flitskrediet verstrekken door uw inkomen te kopen. Zij kopen het recht op uw toekomstig inkomen. Waarschijnlijk ontstaat er daardoor een andere juridische situatie waardoor zij toch verder kunnen met het verstrekken van minileningen.
 
Voorschotje  kiest ervoor om geld in rekening te brengen voor een spoedbehandeling. Maakt u geen gebruik van een spoedbehandeling dan moet u langer wachten op uw geld en is het geld lenen gratis. Met andere woorden wat u leent is wat u terugbetaald. Het is dan echter geen flitskrediet meer omdat u niet binnen 10 minuten over geld beschikt. Wilt u dat wel dan moet u daar dus extra voor betalen.
 
Ferratum en Saldodipje bieden eveneens gratis minileningen aan. Zij brengen sinds de nieuwe wetgeving geen behandelingskosten meer in rekening. Zij eisen echter wel een garantstelling van u. Dat betekent dat u om een krediet te krijgen iemand anders garant moet laten staan voor u. Aangezien alle aanvragers volwassenen zijn en dus er niet op zitten te wachten om bij een ander voor garantstelling aan te kloppen kan de aanvrager het bedrijf Global Guarantee vragen garant te staan, en u begrijpt het al daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden.
 
Cashbob brengt slechts 27 cent kosten in rekening, wil na 7 dagen het geleende geld weer terug op de rekening maar calculeert heel slim in dat de klanten ervoor kiezen om langer vast te houden aan het geld waardoor er een situatie ontstaat waarin Cashbob een incassodienst in moet schakelen. Op de site van Cashbob staat gespecificeerd wat u verschuldigd bent aan incassokosten als u de lening na 7 dagen niet terugbetaald, er staat ook dat u na die 7 dagen nog 14 dagen van de incassoservice de tijd krijgt en op die manier komt de totale looptijd alsnog op 21 dagen te staan wat voor 1 juni ook de looptijd van een lening bij Cashbob was. Zowel BA finance het bedrijf achter Cashbob als ook Credit Consulting, de incassodienst die u meer kosten en 2 weken extra looptijd oplevert staan op hetzelfde adres ingeschreven bij de KVK.
 
Minilening-NL brengt advieskosten in rekening om in het kader van de zorgplicht die de kredietverstrekker heeft om verantwoord kredieten te verstrekken u te adviseren over het krediet dat u aanvraagt. Hoewel de kosten van de lening niet hoger zijn dan maximaal een paar euro zijn de advieskosten enkele tientallen euro’s waardoor Minilening-NL uiteindelijk toch zijn winst op strijkt.
 
Andere aanbieders van minileningen hebben sinds 1 juni wel hun deuren gesloten. Het gaat dan met name om buitenlandse aanbieders zoals beetjemeer.com, extraatje.com, instantlening.com, reddingsgeld.com, spoedgeld.com, die onderdeel waren van het Finse bedrijf DVB Investment Oy met het hoofdkantoor in Finland.
 
Resumerend, minileningen in Nederland zijn nog steeds mogelijk ondanks de nieuwe wetgeving en het toezicht van de AFM. Er wordt alleen van de aanvragers van deze kredieten gevraagd even door de creatieve bedenksels van de kredietverstrekkers heen te kijken om uiteindelijk toch gewoon het krediet te krijgen dat ze hebben willen.

Lees meer over Geld Lenen.