Sparen of beleggen, wat is beter?

U heeft geld over en wilt dat rendabel wegzetten. Dan kunt u zowel sparen als beleggen om dat geld meer waard te maken. Hier zijn de verschillen.
Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volk. We houden ervan om een appeltje voor de dorst weg te leggen, laten ons niet graag verrassen door kapotte wasmachines of een plotselinge belastingaanslag. We leggen geld weg zowel voor de korte als voor de lange termijn.
 
Wanneer we geld voor langer wegzetten zijn daar meerdere manieren voor die elk zo zijn voordelen hebben.
 
Sparen
In Nederland is je spaargeld beschermd door de overheid tot een bedrag van 100.000 euro . Mocht een bank omvallen wanneer jij daar een spaarbedrag op heb staan dan krijg je dat bedrag tot 100.000 euro terug.
 
De rente die je op spaartegoeden krijgt is over het algemeen heel stabiel. Je weet dus van te voren met grote zekerheid hoeveel je gaat verdienen aan het wegzetten van je geld op een spaarrekening.
 
Sparen kost geen moeite. Je hoeft er niet naar om te kijken, geen trends te volgen, op geen ontwikkelingen in te springen. Jij spaart en de bank betaalt rente, simpel. Je kan dus best even spaarrekeningen vergelijken.
 
Het spaargeld is over het algemeen ook weer makkelijk beschikbaar als je het toch ergens aan wilt besteden. Een betaalopdracht van spaarrekening naar betaalrekening is over het algemeen genoeg om dezelfde dag nog over je spaargeld te kunnen beschikken.
 
Beleggen
Beleggen levert vaak meer op dan sparen. Over een lange periode is er veel meer winst te behalen dan vergeleken met het wegzetten van je geld op een spaarrekening.
 
Beleggen is een uitdaging. Het is bijna een spel om de trends te volgen, daarop in te spelen en keuzes te maken waar je in gaat beleggen. Het is voor velen een uitdaging waar men van kan genieten. Belangrijk is wel dat u een cursus bij de hand neemt om te leren beleggen.
 
Wanneer je belegt en een bedrijf haalt goede resultaten dan kan er dividend uitgekeerd worden. Je aandelen kunnen dus in waarde stijgen waardoor je geld kan verdienen bij de verkoop van aandelen, maar van tijd tot tijd kan een dividend uitkering dus ook voor leuke inkomsten zorgen.
 
Met beleggen kun je inspelen op de ontwikkelingen overal over de hele wereld. Zie je dus een positieve trend in in het oosten, opkomende markten aan de andere kant van de wereld, dan kun je met beleggen meeverdienen aan het succes daar.
 
Een belangrijk verschil tussen beleggen en sparen is natuurlijk dat beleggen meer risico’s met zich meebrengt. Beleg je in een bedrijf dat ten onder gaat dan verlies je dus geld. En de keuze waar je in wilt beleggen is iets waar je vaak toch enige tijd in moet steken om je geld met vertrouwen weg te kunnen zetten.

Lees meer over Beleggen, Sparen.