Generaal pardon zorgwanbetalers, goed idee?

De zorgkosten zijn voor veel mensen eigenlijk niet meer op te brengen. Sterker nog wie achterloopt met betalen van zijn zorgpremie loopt de achterstand waarschijnlijk niet meer in. Gevolg? Deurwaarders, schuldhulptraject enzovoorts.
De zorgpremie is voor veel mensen een flinke hap uit hun salaris. En vooral voor de lagere inkomens is de zorgpremie bijna niet op te brengen. Om elke maand 100 euro of meer neer te leggen is alsof je een flinke lening aflost, maar dan zonder dat er ooit een eind aankomt. Sterker nog de kosten stijgen alleen maar. Het komende jaar wordt de basisverzekering weer duurder. De basispremie 2012 kost u straks 108,25, maar de basisverzekering wordt ook nog eens uitgekleed. Een heleboel zaken die nu nog in het basispakket zitten vinden we in 2012 alleen nog terug in een aanvullende zorgverzekering. Wil je dezelfde mate van dekking houden binnen de zorgverzekering moet je dus overstappen naar een aanvullende verzekering en juist die wordt wel fors duurder. Tip: Als u zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn en toch de juiste dekking wilt behouden zult u alle zorgverzekeraars moeten vergelijken op een vergelijkingssite. Dan bent u er in ieder geval verzekert van dat ondanks de prijsstijgingen u wel de goedkoopste zorgverzekering heeft.
 
Om een lang verhaal kort te maken er zijn een heleboel mensen die nu al in de problemen zitten omdat ze de zorg niet kunnen betalen en volgend jaar wordt het alleen maar erger. Mensen die nu zo ver achterop zijn geraakt of zelfs van ellende maar zijn gestopt met betalen worden nu aangemerkt als wanbetaler. Ze krijgen het CJIB achter zich aan en hen wordt aangeraden om naar de socialedienst te stappen wanneer ze hun zorgpremie en de schuld die zich heeft opgebouwd niet meer kunnen betalen. Punt is alleen, wie klopt er nou bij de sociale dienst aan voor een schuldhulptraject wanneer het alleen om zorgpremie schulden gaat? Wie wil er nou 3 jaar lang op een houtje bijten, zijn kinderen alles ontzeggen om achterstallige zorgpremie in te lopen?
 
Minister Edith Schippers wil nu zelfs de duimschroeven bij de wanbetalers (lees: lage inkomens gezinnen die bewust de zorgpremie niet betalen om gewoon te eten te kunnen hebben) nog verder aandraaien. Maar zou het niet een goed idee zijn om de achterstallige schulden eerst eens kwijt te schelden en de zogehete wanbetalers nu eerst eens de kans te geven bijvoorbeeld een nieuwe goedkopere zorgverzekering te laten afsluiten die ze wel kunnen betalen? Met andere woorden een generaal pardon en een beter passend zorgplan in plaats van nog meer maatregelen voor mensen die de hoop ooit normaal de zorgpremie te kunnen betalen allang hebben opgegeven?

Lees meer over Arbeidsmarkt.