Uw zorgverzekering kan goedkoper als artsen minder verspillen!

De zorg in Nederland staat niet alleen onder druk door niet betalende verzekerden, maar ook doordat miljoenen euro’s worden verspild met ongebruikte medicijnen en het declareren van onnodige behandelingen.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) meld dit alles aan de hand van een onderzoek dat zij hebben gehouden waarbij middels een meldactie patienten en artsen misstanden konden melden.
 
Deels komt dit doordat ruim 300.000 mensen te boek staan als wanbetaler als het gaat om de zorgpremie. Maar een ander deel wordt naar nu blijkt veroorzaakt doordat miljoenen euro’s waard aan medicijnen ongebruikt de prullenbak in verdwijnen.  ’Patiënten melden dat ze medicijnen onaangebroken weg moeten gooien, of krijgen medicijnen in te grote hoeveelheden mee naar huis,’ aldus NPCF-directeur Wilna Wind. Daarnaast komt het voor dat diverse artsen voor een en dezelfde patient dezelfde onderzoeken uitvoeren. Wat tegelijkertijd een oproep is om het EPD (Electronische Patienten Dossier) er toch te laten komen omdat artsen dan toegang hebben tot resultaten van onderzoeken die al zijn gedaan.
 
Tevens worden medische hulpmiddelen zoals scootmobiels, krukken en rolstoelen in veel gevallen onnodig verstrekt en na gebruik of overlijden van de patient niet opnieuw ingenomen voor hergebruik.
 
We voelen het allemaal in onze portomonee het komende jaar. De zorgpremie 2012 pakt hoger uit en je hebt sneller een aanvullende verzekering nodig die ook vele tientallen euro’s per maand duurder is geworden.
 
Het onderzoek geeft dus aan dat er veel meer mis is in de zorg dan dat we tot nu toe dachten. Mede vanwege deze verspilzucht betaald elke Nederlander in 2012 enkele tientjes meer voor een basiszorgverzekering en vele malen meer voor de uitgebreide aanvullende verzekering.

Lees meer over Verzekeringen.