Crowdfunding! AFM en DNB kijken met u mee!

Als paddestoelen schieten de Crowdfunding platforms uit de grond. En omdat er geld wordt opgehaald om dat als leningen of participaties in te zetten in bedrijven, schuren Crowdfunding platforms dicht aan tegen het fungeren als bank.
En dan krijg je met De Nederlandsche Bank en de AFM te maken.
 
Nog niets aan de hand. Er zijn voor zover te zien nog geen waarschuwingen en boetes uitgedeeld. Maar de AFM houdt zich wel bezig met het nieuwste fenomeen als het gaat om financieren, genaamd Crowdfunding! Lees hier meer over wat het is als je dat nog niet weet: Crowdfunding! Wat is het? En kun je er mee aan startkapitaal komen?
 
Dat de AFM zich er mee bezig houdt blijkt uit een media publicatie die zij op hun website gezet hebben: DNB en AFM oriënteren zich op ‘crowdfunding’.
 
In de publicatie en in het door hen genoemde PDF bestand zet de AFM uiteen dat er regels zijn omtrent het ophalen van geld voor zakelijke investeringsdoeleinden en dat er in sommige gevallen een AFM vergunning voor nodig is. Een vergunning die professionele marktpartijen zoals banken en andere financierders natuurlijk wel hebben. De angst, zo stelt de AFM, is dat bij niet professionele partijen de beveiligingsmechanismen ontbreken die bijvoorbeeld voorkomen dat minder kredietwaardige ondernemers toch schulden kunnen maken. Ook voor het fungeren als bank, iets wat een Crowdfunding platform al gauw doet wanneer ze niet goed let op de manier waarop zij hun organisatie juridisch in elkaar steken is natuurlijk gewoon een bankvergunning nodig.
 
Kortom een nieuwe financieringsvorm dat nog in de kinderschoenen staat, maar dat wel een enorm potentieel heeft, geniet nu al de aandacht van toezichthouders als de AFM en DNB. Nu maar hopen dat deze wel zullen meewerken om vooruitgang vorm te geven in plaats van deze te smoren in regelgeving.

Lees meer over Crowdfunding.